2016. december 30., péntek

Lencsefőzelék

1 csomag lencse
1 közepes fej hagya
1 kicsi füstölt csülök
babérlevél
mustár

Lencsét előző este beáztatom, a csülköt megfőzöm, szétszedem, húst felvágom.
A lencsét megfőzöm babérlevéllel, sóval, egy fej hagymával, kevés csülök főzőlével, végén paprikás rántással besűrítem, hozzáadom a csülök húst, teszek bele egy kis mustárt.

Grízes tészta

1 csésze grízt vajon színesre pirítok, hozzá só.
2 csésze forró vizet  részletben hozzá öntök, szárítom, míg kicsit szétesik.
Mehet rá a kifőtt tészta.

Milánói szósz

1 kg darált hús
2 fej hagyma
1 kg sárgarépa
1 kg zeller
0,5 kg konzerv raradicsompüré
2 dl olaj
só, bors
10 db babérlevél
1 lapos ek rozmaring
1 citrom héja

Az olajon hagymát megfonnyasztom, rá a lereszelt répa és a zeller, ezt megdinsztelem, mire mind jól megfonnyad.
Mehet rá a darált hús, amíg kifehéredik.
Mehetnek bele a fűszerek, és egy citrom héja, kevés víz, hogy főzhető legyen.
Fedő alatt lassú tűzön minimum 2 óra. Vizet néha pótolni kell, és folyamatosan keverni. A végén sűrűre főzni.

Tejmentes túrórudi

1 bögre köles
1 bögre víz
2 bögre növényi tej
1 tk só
4 ek cukor
2 tk keményítő
2 tk kókuszolaj
vaniliaaroma

bevonat:
100 gr olvasztott kókuszolaj
6 ek holland kakaópor
6 ek porckor

A kölest vízzel meg kell főzni, mehet hozzá a növényi tej is (lehet, hogy több folyadékot vesz fel!),
A bevonatnál a kókuszolajat elég csak megolvasztani, nem szabad forralni, mert megég a kakaó!

2016. december 29., csütörtök

Szilveszteri malacsült

Jó ideje ezt csináljuk, garantáltan bevált!
http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/09/sorben-sult-pacolt-csulok-pekne-modra.html?m=1