2008. december 19., péntek

Szilveszter




Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1 cs. sütőpor
25 dkg cukor
15 dkg zsír (legjobb a mangalica zsír)
2 tojás
1 cs. vaniliás cukor
annyi tejföl, amennyit felvesz

A tésztát összegyúrjuk (nagyon nehezen áll össze, mert omlós, porhanyós tészta), vékonyra kinyújtjuk (késes robotgépben ideális), kiszaggatjuk (fele teli, fele középen lukas), és közepes lángon sütőben megsütjük. Nagyon kell rá figyelni, akkor kell kivenni a sütőből, ha már éppen kezd sárgulni. Kint még sötétedni fog. Könnyű odaégetni, vagy túlsütni.
Baracklekvárral összeragasztjuk a két felét, és fémdobozba tesszük. Fél-egy nap múlva megpuhul. Sokáig eláll.
Nálunk ez tradícionális karácsonyi süti. Lehet zsír helyett RAMA-val is csinálni, de akkor nehezebben puhul meg, és nem lesz olyan omlós és finom.
Legjobb persze házi baracklekvárral, így a nyarat és a telet is felöleli ez a sütike...

Update:
A tejmentes változatban fele zsír, fele kókuszolajat használok, és tejföl helyett kicsi növényi tejet.

4 megjegyzés:

  1. Póbáld ki savanyú málnalekvárral is! Felülmúlhatatlan!!!
    (Mi a kieső közepeket is kisütjük és összeragasztjuk, az az "aprópénz" :-) )

    VálaszTörlés
  2. ez amúgy az egyik kedvencem....
    nagyim szokott apróra vágott kissé cukrozott diót is szórni a tetejére...
    khm-khm... nyamíííííí :D

    VálaszTörlés
  3. Nálunk ez a fajta süti karikasütemény néven fut, kisebb és nem recés szélű, de ugyancsak isteni és nagyim legjobb találmánya :) Még 88 évesen is képes csinálni, tegye még sokáig!
    A közepeket mi is kisütöttük, kiskoromban kis tálkában gyűjtve eszegettem, fincsi omlós, tuti! :)

    VálaszTörlés
  4. Nálunk ezt linzerkarikának hívják, és minden karácsonykor van, hiába vagyok teli, most ebből tudnék enni egy kicsit(sokat) még:)

    VálaszTörlés