2008. december 24., szerda

Karácsonyi kacsacomb


Több receptet is elolvastunk, aztán szokás szerint megalkottuk a szintézist: a besózott, beborsozott kacsacombokat (melyek bőrét előzőleg kicsit bevagdostam, hogy könnyebben süljön ki a zsír) serpenyőben, erős lángon megpirítottuk, mindkét oldal 1-2 perc. Utána egy fedős jénaiba, elhelyeztük őket libazsír, hagyma, fokhagyma ágyon, jócskán megszórtuk kakukkfűvel és őrölt köménnyel, öntöttünk alá némi olaszrizlinget és betoltuk a sütőbe közepes lángon két órára. A végén egy tepsiben rácsra helyeztük őket (bőrrel felfelé) és 15 perc alatt készre sütöttük erős grill fokozaton. Nem volt ideje kiszáradni :-)

Hozzá krumplipüré, ahogy mi szeretjük: a megfőtt krumplit - a víz leöntése után - kigőzöltetjük 1-2 percig, közben tejet forralunk. Sóval, forró tejjel összetörjük, keverjük, majd habosra verjük. A végén vajon pirított hagymakockát keverünk hozzá (a vajjal együtt). A párom kialkudta belőle a szerecsendiót, bár én azt is szeretem.

A párolt káposztához a vágott lila és fehér káposztát jól besóztuk, pihentettük egy óráig, elővettük a legnagyobb lábasunkat és mangalicazsíron lassú tűzön pároltuk. Köménnyel és cukorral szórtuk meg. Kb. egy óra alatt puhára párólódott. A végén egy pici ecettel térítettük észre.
A javasolt technológiai sorrend (mi nem pont így csináltuk): előző este káposzta készre + kacsacombok besózása, borsozása. T-2.5 órakor kacsacombok pároláshoz előkészítése, T-1 órakor krumplipucolás és főzés, T-30 perc kacsa átrakás tepsibe sütéshez, püré kikeverés, káposzta melegítés. T-5 perc tálalás :-)
Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése